مرکز مطالعه کوهورت آینده نگر سلامت شهرکرد
۱۴۰۳/۱/۹
1402/10/10
درباره سرطان معده بیشتر بدانیم.

سرطان معده یکی از سرطان های شایع در کشور ما محسوب می شود که در صورت تشخیص به موقع، به طور کامل قابل درمان است و بر عکس زمانی که دیر تشخیص داده شود، ممکن است از معده فراتر رفته و حتی اعضای دیگر بدن را درگیر کند و یا منجر به مرگ شود.

علت های ایجاد سرطان معده:

· عفونت با هلیکوباکتر پیلوری

· نیتریت و نیترات موجود در گوشت خام

· مصرف غذاهای آماده و فست فودها

· کمبود ویتامین ها به ویژه ویتامین های A و C در رژیم غذایی

· رژیم غذایی مشتمل بر غذاهای دودی، گوشت و ماهی نمک سود، ترشی ها، کنسروها

· سیگار

· الکل

· چاقی

· جنسیت مذکر: آمارها نشان می دهد میزان ابتلا در مردان دو برابر زنان است.

· افزایش سن

· سابقه خانوادگی سرطان معده

· سابقه جراحی قبلی معده

· گروه خونی A

هلیکوباکتر پیلوری و سرطان معده

هلیکو باکتر پیلوری میکروبی است که در انتهای معده زندگی می کند و در ایجاد زخم ها و التهاب معده، سوء هاضمه و بروز سرطان معده تاثیر دارد.

هلیکوباکتر پیلوری از طریق غذا یا آب آلوده و تماس با محتویات معده افراد آلوده از فردی به فرد دیگر منتقل می شود؛ این میکروب در همه افراد ایجاد سرطان نمی کند و در حدود 15 درصد از بیمارانی که عفونت درازمدت دارند، ممکن است دچار یک یا چندین عارضه شوند.

نیترات ها و نیتریت ها و سرطان معده

نیترات ها و نیتریت ها ترکیباتی هستند که به منظور جلوگیری از فساد گوشت، به سوسیس، کالباس و گوشت های کنسرو شده اضافه می شوند؛ این مواد با ترکیب شدن با اجزای تشکیل دهنده گوشت به سوسیس و کالباس رنگ صورتی و عطر و بوی مطبوعی می بخشد، اما با وارد شدن این مواد به بدن ترکیباتی به نام «نیتروزآمین» تولید می شود که می تواند باعث ایجاد سرطان در بدن شود.

علائم و نشانه های سرطان معده چیست؟

این بیماری ممکن است در ابتدا هیچگونه علائمی از خود نشان ندهد، اما همزمان با رشد تومور و پیشرفت بیماری، علائمی از قبیل درد شکم، تهوع، کاهش اشتها، نفخ پس از خوردن غذا، اختلال در بلع، سوزش سر دل یا سوء هاضمه، کاهش وزن، وجود خون در مدفوع یا استفراغ خونی، احساس پُری معده پس از غذا خوردن و وجود مایع در شکم و تورم شکم(آسیت) در بیماران نمایان می شود.

چگونه بیماری تشخیص داده می شود؟

تنها تشخیص قطعی سرطان معده نمونه برداری از معده و بررسی آزمایشگاهی آن است که اغلب با کمک آندوسکوپی مقداری از بافت معده برداشته شده و در زیر میکروسکوپ سلول های آن مشاهده و بیماری تشخیص داده می شود.

چگونه سرطان معده درمان می شود؟

درمان این بیماری با توجه به مرحله تشخیص بیماری شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و ایمنوتراپی است.

راه های پیشگیری از سرطان معده

· پرهیز از مصرف سیگار و قلیان

· انجام فعالیت فیزیکی منظم(انجام روزانه 30 دقیقه ورزش)

· استفاده از رژیم غذایی دارای میوه و سبزی(روزانه دست کم 5 واحد)

· کاهش مصرف غذاهای کنسروی و کمپوت شده

· کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی

· استفاده از گوشت های کم چربی

· پرهیز از مصرف غذاهای پُر نمک و ترشی ها

· استفاده از آب شُرب بهداشتی

توصیه هایی که باید به آنها توجه شود:

· در صورتی که در خانواده درجه یک سابقه ابتلا به سرطان معده دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

· در صورت عود متعدد عفونت هلیکوباکتر در معده با پزشک مشاوره کنید.

· پس از درمان بیماری های معده، معاینه های دوره ای را جدی بگیرید.

· در صورت درد شکمی شدید و وجود خون در مدفوع به پزشک مراجعه کنید.

· برای پیشگیری از سرطان معده، رژیم غذایی سالم داشته باشید؛ غذاهای چرب را کمتر مصرف کنید؛ سبزی ها و لبنیات را بیشتر در برنامه غذایی خود قرار دهید.

· چون میکروب هلیکوباکتر از طریق دهان و رعایت نکردن بهداشت هنگام غذا خوردن وارد بدن فرد می شود، بنابراین لازم است با رعایت بهداشت آب و غذا از بروز مشکلات پیشگیری کنیم.

دکتر «زهرا خسروی زادگان»، کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

تعداد بازدید:
نویسنده:
منبع:
آدرس : شهركرد،خيابان مولوي، بعد از تقاطع خيابان شهيد رجايي ومولوي، قبل از كوچه 15 مولوي- پلاك 147
كدپستي :8815874119         تلفن :33333460-038
تاریخ بروز رسانی 1403/01/09
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میباشد.